Neuvoja laiturin valintaan

MIKÄ LAITURI OMAAN RANTAAN?

Oikean laiturin löytäminen ei aina ole helppoa. Ennen laiturin valintaa kannattaa kuitenkin tarkasti miettiä omia tarpeita sekä eri laiturityyppien soveltuvuutta omaan rantaan.

KÄYTTÖTARKOITUS JA OMINAISUUDET

Laiturityypin valintaan vaikuttaa olennaisesti sen käyttötarkoitus. Tuleeko laituri vain uimakäyttöön, vai toimiiko se myös kotisatamana? Talvehtiiko laituri vedessä vai nostetaanko se talkoilla ylös? Laiturikaupan asiantunteva henkilöstö auttaa sinua valitsemaan toimivan ratkaisun, joka kattaa kaikki tarpeet.

YMPÄRISTÖ

Sääolosuhteet ja ympäristö tulee myös ottaa huomioon laiturin suunnittelussa. Tuulen ja jään vaikutus on hyvin erilaista eri kohteissa ja asettaa erilaisia vaatimuksia laiturin kestävyydelle. Pohjan laatu ja vedensyvyys taas vaikuttavat oikean ankkurointimenetelmän valintaan.

ULKONÄKÖ

Ulkonäköseikkoja ei myöskään sovi väheksyä. Oman laiturin saa helposti yksilöityä erilaisilla lisävarusteilla, verhoilulla sekä värjäyksillä.

 

 

LAITURIN VIIMEISTELY JA VARUSTELU

Kun laituri on asennettu niin se viimeistellään tarvittavilla lisävarusteilla, jotta siitä tulee toimiva kokonaisuus.

LAITURILLA OLESKELU

Laiturista saa mukavan kesäkeitaan lisäämällä esimerkiksi penkit ja pöydän, kaiteen sekä uimaportaat. Laitureita käytetäänkin yhä enemmän kelluvina terasseina ja tehdään niistä myös riittävän kokoisia mukavaan oleskeluun.

VENEEN KIINNITYS

Veneen kiinnitykseen löytyy runsas määrä eri varusteita, joilla voi yksilöidä laiturin mieleisekseen. Laiturikaupasta löytyy iso valikoima niin pollareita, venerenkaita, törmäyssuojia, poijuja kuin venepuomeja. Veneen kiinnitystarpeet on hyvä mitoittaa veneen koon mukaan ja huomioida että iso vene = iso tuulipinta-ala joka vaatii tukevan kiinnityksen.

LAITURIN VALAISTUS

Laitureille on nykyään saatavissa yhä monipuolisemmin valaisimia, joilla saavutetaan lisää viihtyisyyttä ja turvallisuutta myös pimeinä iltoina. Laiturikaupasta löytyy laaja valikoima matalajänniteisiä ja aurinkovoimalla toimivia valaisimia, jotka on helppo itse asentaa niin laiturille kuin muille rantarakennelmille.

LAITURIN ANKKUROINTI JA ASENNUS

Laiturikauppa tarjoaa kaikille laitureille avaimet käteen -asennuspalvelun koko Suomen alueelle. Itseasentajille tarjoamme myös selkeät ohjeet, joiden avulla kaikkien laiturityyppien asentaminen ja ankkurointi on erittäin helppoa.

MUOVIPONTTONILAITURIN ANKKUROINTI

Muoviponttonilaituri on erittäin kevyt, jonka vuoksi sen ankkuroinnilta ei vaadita isoa massaa. Muoviponttonilaiturin voi ankkuroida niin paaluilla, ankkurointirenkailla kuin betonipainoilla. Ankkuroinnin kokoon vaikuttaa lähinna laiturin pituus ja leveys sekä mahdollisesti laituriin kiinnitettävän veneen koko ja paino.

Käyntisillan rannanpuoleinen kiinnitys voidaan suorittaa joko valmiin maatukielementin avulla (käyntisilta rullaa laiturilla) tai jättää käyntisilta rullaamaan rannalle (käyntisilta nivelöity laituriin).

Laiturielementin ankkurointi tapahtuu yleensä kettigeillä ja painoilla ristiankkurointimenetelmällä jolloin rannanpuoleiset kettingit ankkuroidaan ristiin kallioon tai maahan ja vedenpuoleiset kettingit ristiin joko ankkurointirenkaisiin tai betonipainoihin.

PUTKIPONTTONILAITURIN ANKKUROINTI

Putkiponttonilaituri on kevyt mutta kestävä, joten ankkurointitapaan vaikuttaa lähinna rannan sääolosuhteet. Putkiponttonilaiturin voi ankkuroida niin paaluilla, ankkurointirenkailla kuin betonipainoilla. Ankkuroinnin kokoon vaikuttaa lähinna laiturin pituus ja leveys sekä mahdollisesti laituriin kiinnitettävän veneen koko ja paino sekä jääolosuhteet.

Käyntisillan rannanpuoleinen kiinnitys voidaan suorittaa joko valmiin maatukielementin avulla (käyntisilta rullaa laiturilla) tai jättää käyntisilta rullaamaan rannalle (käyntisilta nivelöity laituriin).

Laiturielementin ankkurointi tapahtuu yleensä kettigeillä ja painoilla ristiankkurointimenetelmällä jolloin rannanpuoleiset kettingit ankkuroidaan ristiin kallioon tai maahan ja vedenpuoleiset kettingit ristiin joko ankkurointirenkaisiin tai betonipainoihin.

BETONI- JA RASKASPONTTONILAITURIN ANKKUROINTI

Betoniset laiturit on raskaita ja kestävä, joten ankkurointitapaa valitessa täytyy sääolosuhteiden lisäksi ottaa huomioon laiturin oma massa. Betonisen laiturin ankkurointiin suosittelemme yleensä raskaampia betoniankkuripaketteja. Ankkuroinnin kokoon vaikuttaa laiturin massa, veneen koko ja massa mikäli sellainen kiinnitetään sekä vallitsevat sääolosuhteet ja pohjan laatu.

Raskaissa laitureissa liike on yleensä sen verran voimakasta että ainoa oikea tapa käyntisillan kiinnitykseen on maatukielementti jolloin käyntisilta rullaa laiturin päällä ja mukailee laiturin liikkeitä.

Laiturielementin ankkurointi tapahtuu kettigeillä ja betonipainoilla ristiankkurointimenetelmällä jolloin rannanpuoleiset kettingit ankkuroidaan ristiin kallioon tai muuhun tukevaan kiinnityspisteeseen ja vedenpuoleiset kettingit ristiin betonipainoihin.

Laiturikaupan raskaat betonipainot on viistetty päistä jolloin ne tarrautuu tosi kiinteästi pohjaan kiinni ja tarjoaa erittäin tukevan ankkuroinnin raskaalle laiturille.